sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Osa 3: Raamatunlukuohje

Miksi Raamatun lukemiseen kannattaa panostaa?

Apostolisen kotiseurakunnan kokousajat ja osallistuminen niihin: 
http://koti-srk-tku.blogspot.fi/2012/04/osa-2-seurakunnan-kokousajat.html

- Äskettäin uskoontulleen kannattaa harkita, miten hän alkaa lukea Raamattua, jotta hän hyötyisi siitä mahdollisimman paljon.                 
                    
- Myös jo kauan uskossa olleen kannattaa lukea Raamattua eri tavalla yhä uudelleen läpi. Alla oleva ohje sopii myös hänelle, sillä itse olen lukenut koko Raamatun läpi 33 kertaa, joista suomenkielisen 1933/1938 käännöksen 26 kertaa, ruotsinkielisen vuoden 1917 kuninkaan käännöksen 2 kertaa ja englanninkielisiä eri versioita yhteensä 5 kertaa. Myös VT:n Apogryfikirjat olen lukenut 3 kertaa läpi ja pelkän Uuden Liiton Kirjoitukset useamman kerran kuin koko Raamatun. Kerran (vuonna 1973) luin vuoden 1933/1938 suomalaisen käännöksen merkaten siihen valittuja aiheita 12:lla eri värillä ja nyt seuraavaksi alan lukea jälleen ilman merkintöjä olevaa samaa käännöstä, merkaten siihen alla olevassa kuvassa mainitulla tavalla valitut aiheet ehdottamaani marginaaliraamattuun. Tee sinä samoin!

- Kannattaa lukea mahdollisimman oikein käännettyjä käännöksiä ja erilaisia alkukielillä kirjoitettuja versioita rinnakkain, mikäli kielitaitoa riittää! Vuoden 1992 käännös kannattaa hylätä liian epätarkkana ja sopimattomalla käännösperiaatteella käännettynä! Suosittelen vuoden 1933/1938 käännöstä.

- Suosittelen äsken uskoon tulleille lukea Raamattua hartaasti ja rukoillen, alkaen Vanhan Liiton Kirjoituksista (VLK) ja lukien säännöllisesti Uuden Liiton Kirjoitusten (ULK) loppuun asti. Sopiva määrä on lukea päivittäin 3 lukua VLK:sta ja 1 luku ULK:sta. Luet tällöin Raamatun kerran vuodessa läpi. Jos se tuntuu liian paljolta, niin lue vähemmän, mutta lue päivittäin VLK:n ja ULK:n tekstiä suhteessa 3/1 ja pidä muistikirjaa lukemastasi. Jos olet työelämässä, niin sinun kannattaa lukea esim. 2 lukua aamulla ja loput illalla, mieluiten ainakin ULK:n luku tai lukua illalla, jotta se jää tuoreena alitajuntaan maate mennessä. Jos et ole työelämässä, niin lue nuo 4 lukua aamulla tai aamupäivällä ja pidä esim. kortteja kirjanmerkkinä ellei Raamatussasi ole kahta kirjanmerkkinauhaa.

- Ainakin ensi kertaa Raamattua läpi lukiessasi sinun on hyödyllistä tehdä yhteen Raamattuusi merkintöjä alla olevan kuvan mukaisesti, jotta myöhemmin löydät helposti eri aiheisiin liittyvät Raamatunkohdat ja värikartan perusteella se on visuaalisesti helpompaa ja mieleen painuvampaa kuin lukea vain mustaa tekstiä.


Jos sua kiinnostaa kovasti Raamatunaiheet, kuten lupaukset terveeksitulemisesta tai voittoisa elämä Pyhän Hengen johdossa, niin voit lisätä ne kohdat värikarttaan ja valita niille uudet värit. Toisaalta voit ihan vapaasti vähentää värejä ja yhdistellä aiheita mielesi mukaan :) 

Lisäksi yksi käytännön ohje

- Suosittelen käyttöösi vuoden 1933/1938 suomalaista Raamatunkäännöstä, jossa on extraleveät reunamarginaalit. Silloin voit kirjoittaa löytämäsi käännösvirheet reunamarginaaleihin ja muutakin esim. henkilökohtaista koskien ko. Raamatunkohtaa. Noita Raamattuja voi ostaa netistä alla olevasta linkistä ja valitse mieluiten avautuvan sivun alaosasta "marginaaliraamatut, nahkakantiset", sopivan värinen, jossa on vetoketju, jotta voit sulkea sen pitäessäsi sitä mukanasi. Siitä löydät kolme eri värivaihtoehtoa. Silloin mahdolliset liitepaperit eivät putoile, eivätkä Raamatun lehdet rypisty: 
http://www.piplia.fi/fi/seurakunnille/tuotteet/isotekstiset_ja_marginaali/ 
               
Väritetyt kohdat puhuttelevat erilaisuudellaan
                                                       
- Kun sitten luet ja selailet läpi merkkaamaasi Raamattua, niin huomaat VLK:n ja ULK:n samoilla väreillä merkittyjen kohtien ikäänkuin hyppivän silmille ja täydentävän toisiaan ja mosaiikin paloista hahmottuu aivan uusi, erilainen ja kokonaisvaltainen käsitys Raamatun valtavasta rikkaudesta!
                     
Opettele ulkoa ne jakeet, mitkä 
sua erityisesti puhuttelevat!   
                                                  
- Tulet varmaan tarvitsemaan uudessa hengellisessä elämässäsi juuri noita jakeita ja saat niistä tulevina aikoina aivan erityisesti lohtua ja uskollesi vahvistusta, jopa yliluonnollista johdatusta!
                           
Menestystä tutkimusmatkallesi Raamattuun, elämäsi
suurimpien aarteiden ehtymättömään aarrearkkuun!
                       
Ps. Lue myös Osa 2 Seurakunnan kokousajoista:
http://koti-srk-tku.blogspot.fi/2012/04/osa-2-seurakunnan-kokousajat.html

 Lue lisäksi Kristinuskon perusteista Osasta 1 alkaen linkistä: 
http://kristinuskon-perusteita.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti